Superman : Lex Luthor PDF

Bovenmenselijke kracht, snelheid, reflexen en uithoudingsvermogen. Onkwetsbaar voor superman : Lex Luthor PDF alles en iedereen. Zijn alter ego is Clark Kent. Sindsdien is Superman een van de populairste en bekendste comic-figuren aller tijden geworden en wordt hij vaak gezien als een cultureel icoon van Amerika.


Lex Luthor, l’ennemi juré de Superman, est le protagoniste de ce Graphic Novel qui le voit, pour une énième fois, tenter de ruiner la carrière de l’Homme d’Acier. Pour y parvenir, il dispose d’une intelligence exceptionnelle et de sa dernière création : Hope. Un récit complet envoûtant écrit par Brian Azzarello (Superman, 100 Bullets) et illustré par Lee Berjemo (Batman : Gotham Knights, Batman / Deathblow).

Superman is een vast personage binnen het DC Universum en heeft model gestaan voor tal van andere superhelden. Het personage heeft behalve in strips ook in tal van films, televisieseries en radiohoorspelen meegespeeld, en heeft een uitgebreide merchandising. Superman werd gecreëerd door Joe Shuster en Jerry Siegel. Aanvankelijk bedacht het duo een telepathisch begaafde schurk met de naam Superman. Dit personage sloeg niet aan bij het grote publiek, en het duo bedacht vervolgens een tweede personage met de naam Superman. Superman sloeg in deze vorm wel aan bij een groot publiek, en kreeg al snel een eigen stripserie. De eerste verhalen werden allemaal getekend en geschreven door Siegel en Shuster.

Aanvankelijk was hij nog een vrij radicale held die zijn vijanden hardhandig versloeg, maar toen andere schrijvers de reeks overnamen kreeg hij zijn morele code en ging hij minder gewelddadig gedrag vertonen. Vervolgens verscheen Superman in verscheidene radio- en televisieprogramma’s, zowel als films als in de vorm van spellen. Uiteindelijk verbreedde de superheld zijn horizon en begon ook op internationaal gebied te verschijnen, ook in Nederland. Supermans oorsprong en achtergrond zijn in de loop der jaren vaak aangepast, evenals zijn bekende superkrachten. Superman werd geboren als Kal-El, zoon van de wetenschapper Jor-El en zijn vrouw Lara Lor-Van, op de planeet Krypton. Deze planeet stond op het punt te ontploffen, waardoor Supermans ouders besloten hem te evacueren met een capsule.

Terwijl hij opgroeide, ontdekte hij dat hij krachten bezat ver boven die van de gewone man. Als volwassen man besloot Clark met deze krachten de misdaad te bevechten. Hij verhuisde naar de stad Metropolis, waar hij een baan als journalist kreeg bij de krant Daily Planet-krant. Binnen het DC Universum staat Superman bekend als een rolmodel voor veel helden. Hij heeft een sterke morele code waar hij nooit vanaf wijkt. Superman is lid geweest van veel superheldenteams, met name de Justice League.

Binnen deze teams heeft hij vrijwel altijd de rol van teamleider. Omdat hij zich er goed bewust van is dat hij zijn echte thuiswereld heeft verloren, is Superman erg beschermend tegenover de aarde. Hij heeft een sterk gevoel voor rechtvaardigheid, wat vaak wordt toegeschreven aan zijn sobere opvoeding in het plattelandsplaatsje Smallville. Wel wordt vaak duidelijk dat Superman het gevoel heeft alleen te zijn, ondanks zijn vrienden en kennissen die hij als zijn alter-ego, Clark Kent, heeft verkregen. Supermans krachten zijn in de loop van de jaren steeds verder ontwikkeld. In de oudste strips waren Supermans krachten nog beperkt.

Als verklaring hiervoor werd gegeven dat Supermans thuisplaneet, Krypton, een veel grotere zwaartekracht heeft dan de aarde. In de huidige continuïteit van de strip beschikt Superman over een veel groter arsenaal aan krachten. Supermans spierkracht en onkwetsbaarheid zijn eveneens vergroot. Het tijdstip waarop Superman zijn krachten kreeg varieert per strip. Sommige verhalen gaan ervan uit dat Superman al sinds zijn kindertijd zijn krachten had. In deze strips was Superman in zijn jeugd ook al een held genaamd Superboy.

Superman heeft twee grote zwakten: enerzijds het andere geslacht, door wie hij vaker in een soort van conflict of interest komt, en anderzijds kryptoniet, een stof die afkomstig zou zijn van zijn geboorteplaneet Krypton. Vanwege zijn status als cultureel icoon en het feit dat hij de eerste gekostumeerde superheld was die zijn opwachting maakte in een stripverhaal, is Superman al geregeld bestudeerd door critici en geleerden. Deze studies richten zich voornamelijk op de impact die Superman op de wereld heeft gehad, hoe hij bij heeft gedragen aan het ontstaan van het superheldengenre, en hoe het personage vaak als symbool voor de politieke toestand in de wereld wordt gebruikt. Een belangrijk punt van discussie is het feit dat Superman technisch gezien geen Amerikaan is, daar hij van een andere planeet komt, en dus als een immigrant kan worden beschouwd.