Peinture, 1921-1939 PDF

Art deco was een populaire stijlbeweging peinture, 1921-1939 PDF 1920 tot 1939 die haar weerslag had op de decoratieve en toegepaste kunst, bij zowel de architectuur, het grafische, industriële en interieurontwerp, als de beeldende kunst en kledingmode. De beweging was in zekere zin eclectisch, d.


Belangrijkste kenmerk van art deco, en tevens het onderscheid met de meer organische art nouveau, is de omarming van technologie in aanvulling op traditionele motieven. In 1925 organiseerden zij in Parijs de wereldtentoonstelling met het licht op de toegepaste kunst onder de naam: Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes waarvan de kunsthistoricus Bevis Hillier in 1968 met het boek Art Deco of the 20s and 30s de term ‘art deco’ afleidde. Het was de eerste tentoonstelling waarbij artistieke vernieuwing als voorwaarde in de reglementen was opgenomen, wat leidde tot een keur aan nieuwe stijlelementen. In de architectuur vormde art deco vaak een element binnen een andere architectuurstroming.

In Nederland werd deze vormgeving bijvoorbeeld vaak geïntegreerd in de Amsterdamse School en ook het werk van de leden van de Stijlgroep is deels verwant aan de art deco. 3 februari 1931 werd Napier getroffen door een aardbeving. Het stadscentrum werd verwoest en herbouwd in de populaire art-decostijl. Duizenden mensen komen elke februari naar Napier voor het Art Deco Weekend-evenement, een viering van het art-deco-erfgoed en de geschiedenis van Napier. Het Chrysler Building in New York, gebouwd in 1928-1930 naar ontwerp van William van Alen, is een van de grootste en bekendste gebouwen die geheel in art deco zijn uitgevoerd. In België was art deco een veelgebruikte bouwstijl, die naadloos voortvloeide uit de art nouveau. Monumentale gebouwen zijn bijvoorbeeld de Nationale Basiliek van het Heilig Hart in Koekelberg en het symmetrische Maison du Peuple in Dour.

Gebouw van woningbouwvereniging De Dageraad, Amsterdam. Twee kantoorgebouwen met straatmeubilair in Napier in Nieuw-Zeeland, jaren 30. Eaton’s Ninth Floor Restaurant, Montreal, Canada. Naast de vertrouwde gloeilamp deed in de jaren dertig van de 20e eeuw de tl-buis haar intrede. Deze nieuwe vorm van verlichting paste goed bij de rechte lijn als een van de stijlkenmerken van de art deco.

Om deze reden vond de tl-buis in die tijd ook haar weg naar hangende en staande armaturen. Lamp in het interieur van de Frank L. Art-decolamp in de St-Esprit Church in Montreal, Canada. Het beeld van Christus in Rio de Janeiro, Brazilië, het grootste art-deco-beeld ter wereld, 1922-1931. Art-decosculptuur van Dehmêtre Chiparus, getoond op het 8ste « World Congress of Art Deco » in Kaapstad. Design, Decoration and Detail from the Twenties and Thirties. Arie van de Lemme: Art Deco 1920 – 40 An Illustrated Guide to the Decorative Style.